De vijf Natuurlijkgerichte principes

De behandelingen door een BATC theraput vinden hun basis in de vijf natuurgerichte principes. Deze principes komen voort uit een aantal natuurlijke wetsmatigheden.

Om gezond te blijven dienen elk van deze  principes in evenwicht te zijn, ook in hun onderlinge samenhang. de vijf principes  zijn niet slechts los va elkaar te zien, maar zijn ook onderling afhankelijk van elkaar. Zij zijn als een vlechtwerk en beinvloeden elkaar. Wanneer iemand niet voldoende gezonde voeding tot zich neemt de energiehuishouding niet optimaal zal zijn. Wanneer iemand piekert zal dit het lichaam ook energie kosten. Er dient dus naar alle principes en hun onderlinge samenhang te worden gekeken.

1) Energie

Alles in en ons heen bestaat uit energie. Wereldwijd wordt energie gezien als de basis van het leven. Energie vormt de basis bij de behandelingen van de BATC therapeut. Er kan pas gewerkt worden aan de principes prikkeloverdracht, drainage, voeding en geestelijk welzijn wanneer je energiehuishouding op orde is, Zonder energie functioneert het lichaam niet optimaal en kan er geen genezing plaatsvinden. Het is de eerste prioriteit om te zorgen dat je over voldoende energie beschikt, dat er evenwichtig stromen van de energie plaatsvindt en dat eventuele blokkades worden opgeheven.

  • Het is van essentieel belang dat energie kan stromen en anders eerst blokkades moeten worden opgeheven. Evenwichtige stromen is van belang om positief klachten te gaan behandelen en inzicht te geven hoe dit tot stand is gekomen.(bewustwording) 

2)  Prikkeloverdracht

De prikkeloverdracht komt tot stand via je zenuwstelsel. Via de hersenen worden prikkels via het zenuwstelsel naar de rest van je lichaam gestuurd. Maar ook andersom worden prikkels vanuit je lichaam naar je hersenen gestuurd. Het zenuwstelsel  is het communicatienetwerk ofwel ‘de telefoonlijn’ van je lichaam. Pijnprikkels hebben een functie om bij bepaalde situatie juist en snel te kunnen reageren. De prikkeloverdracht zorg er voor  dat bepaalde signalen, nodig hebt voor je herstel, die dit dan aan het lichaam worden doorgegeven. Een goede prikkeloverdracht is onmisbaar om goed te kunnen functioneren en herstellen.

–  Om juist het zenuwstelsel te laten herstellen en de pijnprikkels daarin nader onderzoek te doen waar deze prikkels verwant mee zijn, kun te overgaan om te gaan behandelen en om tot de herstelfase te komen.

3) Drainage

In het dagelijkse leven heeft ons lichaam regelmatig te maken met overbelasting door afvalstoffen. Enkele oorzaken  van buitenaf kunnen zijn: het inademen van  vervuilde lucht(zware metalen), of bepaalde stoffen zoals restanten van pesticiden, dioxines of bepaalde toevoegingen in onze voeding. Daarnaast kan ons lichaam zelf een overbelasting van afvalstoffen creeren doordat  ons lymfesysteem bijvoorbeeld of bloedcirculatie niet optimaal functioneren. Ons lichaam is onder gunstige omstandigheden in staat om de meeste afvalstoffen zonder problemen uit te scheiden via onze uitscheidingsorganen. Soms echter is het wenselijk om het lichaam daarin te ondersteunen en te stimuleren. Wanneer er te veel afvalstoffen in het lichaam aanwezig zijn, bijvoorbeeld in onze darmen, dan kunnen voedingstoffen ook niet goed meer worden opgenomen.

-Bij overbelasting tref je afvalstoffen aan die door de lymfevaten kunnen worden tegengehouden maar tot op zekere hoogte. Een goede bloedcirculatie is van essentieel belang om dit te verwezenlijken. In mijn werkwijze ga ik daar als therapeut op verschillende manieren mee aan de slag. 

4) Voeding

Voeding onderhoudt je cellen en voorziet deze van brandstof. Je dagelijkse voeding is een van de belangrijkste componenten voor een fit en gezond lichaam en een scherpe geest.  Bepaalde voedingsmiddelen worden niet door iedereen goed ontvangen. Dit kan een tijdelijke kwestie zijn. Door gerichte voedingsadviezen kan dit gunstige zin veranderen. Het is belangrijk dat je de juiste voedingsmiddelen, passend bij je constitutie en omstandigheden, tot je neemt en dat in de juiste hoeveelheden.

-Het afgelopen jaar ben ik mij nog meer gaan verdiepen in wat feitelijk voeding met je doet en welke schade – vrije radicalen – kunnen veroorzaken indien het zuur- en base evenwicht doorslaat en het lichaam onvoldoende dit proces van de spijsvertering kan doorlopen omdat dit te wensen overlaat. Vitamine en antioxidanten spelen een grote rol in dit hele proces om de energie in de celdeling goed te laten plaatsvinden en het lichaam voldoende energie kan vrijgeven voor alle organen en werking van het lichaam. Daarnaast is beweging en leefstijl essentieel.        

5) Geestelijk welzijn

Naast de voorgaande principes beïnvloeden emotionele, mentale en spirituele aspecten jouw gezondheid en welzijn. Bewustzijn over je belemmerende denk- en gedragspatronen is buitengewoon belangrijk. Dit voor het geestelijke maar ook fysiek welzijn. Door zorgen of andere geestelijke spanningen kunnen veel klachten, zoals maagklachten, hoofdpijn of verkrampte spieren ontstaan. Je leert de belemmerende denk- en gedragsproblemen op een gezonde manier te veranderen en doorbreken of los te laten. Dit voor een zo goed mogelijk herstel maar ook om in de toekomst in balans te blijven.        

 

In mijn hele leven heb ik het welzijn van de mens op nummer 1 gezet omdat dit van belang is om te zijn wie je bent en bewustwording van groot belang is te blijven doorgroeien.

Door diverse invalshoeken heb ik in mijn werk en verenigingswerk te maken gehad wat dit doet als dit niet in harmonie gaat en wat dit dan voor gevolgen kan hebben psychisch als wel de lichamelijk conditie van mensen die invloed heeft.

Om deze reden werk ik holistisch omdat alles met elkaar verbonden is.

Gedragsproblemen zijn de lastigste om te kunnen doorgronden binnen deze samenleving en vragen veel inzicht, kennis, veel ervaring en bijscholingen om dit goed te kunnen ondersteunen en vragen reflectie.